Valgfrit autoværksted

Kommentarer lukket til Valgfrit autoværksted

Er du så heldig, at du lige har købt en ny bil? Så er du nok interesseret i at vide, hvordan du opretholder den fabriksgaranti, der følger med bilen. Der er nemlig nogle regler, der skal overholdes i forhold til serviceeftersyn og reparationer, for at bilens producent vil godkende standarten og dermed opretholde fabriksgarantien. Her fortæller vi, hvad du især skal være opmærksom på.

Du kan selv vælge autoværksted

Engang var det kun de autoriserede autoværksteder, der måtte stå for serviceeftersyn på nye biler. Sådan er det ikke mere. EU ændrede det, fordi de mente, at det ikke gav de frie værksteder samme fordele rent konkurrencemæssigt som de autoriserede værksteder. Så det betyder ikke noget, om du får foretaget bilens serviceeftersyn hos et autoriseret mærkeværksted eller hos et frit værksted. Det der er vigtigt for, om du kan beholde fabriksgarantien, er, om værkstedet overholder de procedurer, som bilproducenten har udformet. Kun sådan kan du få et gyldigt stempel i bilens servicebog.

Frit tilgængelige serviceprocedurer

EU har altså gjort det muligt at vælge frit mellem autoriserede og frie værksteder, når en ny bil skal til service. Det betyder, at der er lavet en lov om, at bilproducenterne skal gøre alle deres servicebulletiner, serviceskemaer og andre data, der har betydning for et serviceeftersyn frit tilgængelige for alle værksteder – også de frie. Derfor kan du vælge det værksted du føler dig mest tryg ved.

De vigtige serviceintervaller

En ting mere som er virkelig vigtigt, for at du kan beholde din fabriksgaranti, er, at du er omhyggelig med at overholde serviceintervallerne. I bilens servicebog kan du finde en optegnelse over hvilke intervaller, der skal være mellem bilens serviceeftersyn samt andre vigtige vejledninger fra bilproducenten. Det er altså vigtigt, at du noterer dig, hvornår det næste serviceeftersyn skal finde sted.

Gem ekstra beviser

Når bilen skal til serviceeftersyn skal du sikre dig, at den ikke kun får et servicetjek, men derimod får et decideret serviceeftersyn, som lever op til bilproducentens regler og krav. Ud over stemplet i bilens servicebog er det også vigtigt at du gemmer fakturaen og andre dokumenter, som du får efter serviceeftersynet. Skulle der opstå tvivl senere hen i forhold til fabriksgarantien, er det en god ide at have faktura og dokumenter, som ekstra beviser på at eftersynet er foretaget rettidigt og efter de gældende procedurer.

Godkendte reservedele

Et autoværksted skal som før nævnt udfører serviceeftersynene på nye biler efter de forskrifter som bilproducenten opstiller. Det vil sige, at værkstedet skal gå frem efter et skema, som bilproducenten har udfærdiget specielt til serviceeftersynene. Det betyder også at de reservedele, som benyttes, skal være enten de originale reservedele eller reservedele, som er godkendte af bilens producent. Autoværkstedet skal naturligvis kunne bevise, at reservedelene er godkendte. Heldigvis for dig som forbruger får den store konkurrence indenfor reservedele prisen på reservedele til at falde.

Hold øjnene åbne

Når du har en ny bil skal du altså være opmærksom på flere ting og naturligvis er det især dem, der tilfalder dig som bilejer, som du skal være allermest opmærksom på – for eksempel hvilke serviceintervaller bilens eftersyn skal følge. Men det er altså også en rigtig god ide at tjekke, at det autoværksted, du vælger, servicerer efter de regler, som bilproducenten har opstillet – at de følger det rigtige serviceskema, og at de kun benytter godkendte eller originale reservedele. Det er jo din fabriksgaranti, der er på spil.

Vær opmærksom på!

Som bilejer skal du vide, at der er en forskel på det, man kalder fabriksgaranti, og det som har med reklamationsretten og garantien at gøre. Bilens garanti kan ophøre, hvis bilen ikke bliver repareret på sælgerens værksted. Der er også en væsentlig forskel på en reparation og et eftersyn. Så det skal du skelne imellem, så du ikke risikerer at miste din garanti.

juli 13, 2021 |

Der er lukket for yderligere kommentarer.

Firmaprofil - Bliv synlig på internettet

Videre til værktøjslinje